Digitaalisten palvelujen avulla voidaan saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä. Liikkumista korvataan etäyhteyksillä, tuotantoketjuja tehostetaan, ja saadaan reaaliaikaista tietoa palvelujen ja tuotannon ympäristövaikutuksista.
Toisaalta viestintäverkot, palvelimet ja älylaitteet tarvitsevat sähköenergiaa ja materiaaleja, ja tuottavat sitä kautta kasvihuonekaasupäästöjä.
Kohti vähähiilisiä digitaalisia palveluja
Digitaalisten palvelujen hiilijalanjäljen arvioinnissa tarvitaan ymmärrystä palvelujen toiminnasta yhdistettynä laajaan ympäristötietoon. Kommunikoiva energia -hankkeessa kehitetään toimintamalli vähähiilisten verkkopalvelujen laadintaan ja edistetään siten digitaalisten palvelujen kestävyyttä ja kehittymistä kohti hiilineutraalisuutta. Hankkeessa pureudutaan digitaalisten palvelujen hiilijalanjäljen selvittämiseen yhdessä Hurry Oy:n, Tovari Oy:n ja Sensiren Oy:n kanssa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
-
Toimintamalleja digitaalisten palvelujen hiilijalanjäljen arviointiin – Tutkimusyhteisöjen näkemyksiä ja Kommunikoiva energia -hankkeen tapaustutkimuksia
Kommunikoiva energia – Uusi energiamurros ja vähähiiliset digitaaliset palvelut Pohjois-Karjalassa -hankkeessa on tehty monipuolista kehittämistyötä digitaalisten palvelujen hiilineutraalisuuden selvittämiseksi yhteistyössä…
-
Digitaalisten palvelujen elinkaariarviointi: Kansainvälinen benchmarking-selvitys
Digitaalisilla palveluilla on kestävän kehityksen kannalta sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Tuotteiden, prosessien ja palvelujen energiatehokkuutta on voitu parantaa, mutta…