Digitaalisten palvelujen avulla voidaan saavuttaa merkittäviä ympäristöhyötyjä. Liikkumista korvataan etäyhteyksillä, tuotantoketjuja tehostetaan, ja saadaan reaaliaikaista tietoa palvelujen ja tuotannon ympäristövaikutuksista.
Toisaalta viestintäverkot, palvelimet ja älylaitteet tarvitsevat sähköenergiaa ja materiaaleja, ja tuottavat sitä kautta kasvihuonekaasupäästöjä.
Kohti vähähiilisiä digitaalisia palveluja
Digitaalisten palvelujen hiilijalanjäljen arvioinnissa tarvitaan ymmärrystä palvelujen toiminnasta yhdistettynä laajaan ympäristötietoon. Kommunikoiva energia -hankkeessa kehitetään toimintamalli vähähiilisten verkkopalvelujen laadintaan ja edistetään siten digitaalisten palvelujen kestävyyttä ja kehittymistä kohti hiilineutraalisuutta. Hankkeessa pureudutaan digitaalisten palvelujen hiilijalanjäljen selvittämiseen yhdessä Hurry Oy:n, Tovari Oy:n ja Sensiren Oy:n kanssa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
-
Kommunikoiva energia -hankkeessa kehitetään hiilineutraaleja ratkaisuja
Kim Blomqvist, Ville Kuittinen, Lasse Okkonen, Marja-Liisa Ruotsalainen, Kaisa Varis Karelian strategiassa ”Karelia2030 – kestävää elinvoimaa!” hiilineutraalien ratkaisujen kehittäminen on…